מס' צפיות - 1601
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - מהי עוולת הפרת חובה חקוקה?
מאת: יוסי כהן 26/03/14 (16:17)

עוולת הפרת חובה חקוקה הנה אבן יסוד חשובה במשפט הישראלי. עורך הדין יוסי כהן מסביר כי עוולה זו, שקיימת כבר שנים ארוכות ובסיסה מגיע עד לימי המנדט הבריטי, הפכה במהלך השנים לשימושית מאוד.

מדובר, לפני הכל, על חלק חשוב מדיני הנזיקין, כאשר לעוולה ישנה משמעות כפולה:

  • המשמעות הראשונה -לחזק את השפעת כלל החקיקה הישראלית, לרבות חוקים רגילים וחוקי יסוד, ברמה הציבורית בדרך של אפשרות להטיל פיצויים כסעד רצוי.
  • המשמעות השנייה – הרחבה מתמדת של פרשנות. אם בעבר ההפרה נתפסה באופן מצומצם, הרי שכיום התפיסה היא הרבה יותר מרחיבה ומכלילה.


חוקים ופיצויים

ברמה הפרקטית, לדברי יוסי כהן, בין המשמעויות העיקריות של נושא הפרת חובה חקוקה ניתן למצוא את האפשרות לתבוע פיצויים מהגורם המזיק. תביעת הפיצויים, בתור תרופה חשובה בדין הישראלי, מאפשרת למעשה לחבר בין חקיקה מכל הסוגים וכן בין תקנות שונות לבין סעד בדרך של פיצוי. סעד זה יכול להיות רלוונטי כאשר אין מדובר על היזק שנובע מהפרה או מאי עמידה בחוזה וכן לא מתביעה שמקורה פלילי.

הגורם המזיק

על פי הכלל של הפרת חובה חקוקה, מסביר יוסי כהן שגורם מזיק יכול להיות כל גורם שאיליו התייחס החוק או התקנה שעל פיה מוגשת התביעה. כך, הגורם המזיק, זה שממנו נתבעים פיצויים ממוניים, יכול להיות אדם פרטי, גוף פרטי או גוף ציבורי ואף המדינה עצמה. כך, בין המקרים שבהן נעשה שימוש בהפרת חובה כאמור ניתן למצוא:

  • תביעות שהוגשו כנגד המדינה, רשויות מקומיות וגופים שפעלו כשליחים של המדינה.
  • תביעות כנגד הפרה של חובת הפיקוח של המדינה, כאשר הנזק נעשה על ידי גורם שלא פוקח כראוי.
  • תביעות בגין נזקים שבין עובד למעביד.
  • תביעות בין מקרים של תאונות דרכים.
  • תביעות בגין מקרים של רשלנות שבין אדם לחברו.
  • באופן כללי, כל פגיעה בחוק יכולה להתקשר לעניין זה, על פי סעיף 63 לפקודת הנזיקין.

קשר ברור ומובהק

על מנת שבית המשפט יכיר בהתקיימות מקרה של הפרת חובה חקוקה, יוסי כהן מעדכן שיש צורך לא רק להכיר במצב שבו המחוקק נתן ביטוי בחוק. אלמנט חשוב שחייב להתקיים הוא שאם לא הייתה מתבצע הפרת חובה כאמור, אזי לא היה מתרחש המקרה ולא היה מתקיים הנזק עליו מלין התובע.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר