מס' צפיות - 12
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן על חוק השליחות – אישור התאגיד ועיקרי סעיף 6(ג)
מאת: יוסי כהן 20/03/14 (10:58)

מלשון סעיף 6(ג) לחוק השליחות עולה בבירור כי לאחר הקמתו אין התאגיד חייב לאשר את הפעולות שנעשו למענו לפני היווסדו, ואין הוא חב בפעולות אלה מעצם הקמתו. רק רצונו ומעשה המביע רצון זה יקשרו אותו לפעולה שנעשתה בעבורו לפני הקמתו. האם מצב דברים זה רצוי?

 

אף כי העיקרון בסעיף 6(ג) הנ"ל יכול לגרום לפעמים לחוסר צדק, עו"ד יוסי כהן מסביר כי אין זה הוגן שהיזם יחייב את התאגיד עוד לפני הקמתו ויכפה עליו הר כגיגית הסכמים שאינו חפץ בהם. יש אפוא להותיר לתאגיד שיקול דעת חופשי באשר לשאלה אם לאשר את החוזה שנכרת למענו לפני הקמתו, אם לאו.

לאור האמור, נראה כי כאשר כורת היזם חוזה מקדמי בעבור תאגיד שטרם הוקם, אין היזם רשאי למצער למנוע את אישורו, ועליו לעשות ככל יכולתו למען אישור החוזה והקמת החברה.

לדברי עו"ד יוסי כהן, השופטת מ' בן פורת דנה בשאלה זו בפרשת קופטש. לדעתה, חוזה שעשה היזם "[...] כולל תנאי מכללא (אלא אם הוסכם אחרת), שהיזם לא יסכל את הקמת החברה ואת אישרור העסקה במעשה או מחדל, אחרת כמוהו כצד לחוזה, התלוי בתנאי מתלה, אשר 'מנע את קיום התנאי', ואז אין הוא זכאי להסתמך על אי-קיומו [...]"

עיקרון הסעיף והחלתו בארץ ובארה"ב

עיקרון זה יחול לדעתנו על כלל התאגידים, מסביר עו"ד יוסי כהן, לרבות החברה, אף לאחר כניסת חוק החברות לתוקפו. סעיף 12(א) לחוק החברות, המסדיר סוגיה זו בקשר לחברות, אינו קובע בעניין זה הסדרים שונים מההסדרים הקבועים בסעיף 6(ג) לחוק השליחות.

עו"ד יוסי כהן מסביר כי בארה"ב מקובלת הדעה כי חוזה מקדמי שנערך בין יזם לבין צד שלישי מהווה "הצעה בלתי חוזרת" של הצד השלישי לתקופה מוגבלת. הצעה זו נתמכת בהבטחת היזם כי יקים את החברה ויעשה ככל יכולתו למען אישור החוזה המקדמי שכרת בעבורה. עם הקמתה רשאית החברה לאשר את החוזה או להחליט כי אין היא רוצה באישורו.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר